select
|

Getting schooled



The project is part of the very subtle town planning scheme adopted by Bernard Paurd, in an attempt to pull together the different signs and traces that are superposed on the site like the various writings on a palimpsest.



The scheme reorganises the neighbourhood on the basis of the right-angled intersection of two historic axes, one leading from Paris – from the Saint-Michel fountain – to St Denis’ Cathedral, the other starting from the cathedral and heading towards St Lucien’s church.



This crossing of X and Y axes highlights the surfacing of various traces – ruins of a Gallo-Roman necropolis stand where the scarred landscape bears witness to the demolition of the ‘Ravel’ and ‘Presov’ blocks of flats, dynamited on 23 June 2004. As if the map had marked the territory with a tattoo.



The group of schools occupies a trapezoid-shaped plot of land obliterated by the non-aedificandi area corresponding to the location of one of the two buildings that were demolished.



Dominique Coulon stays in line with the scheme and the intentions of Bernard Paurd, but seems to consider this scar as the substratum for an act of resilience – a psychological process analysed by Boris Cyrulnik that makes it possible to overcome traumatic situations – rather than the stigma of an irreversible situation. He thus returns spontaneously to his work on twisting shapes, a theme that recurs constantly in his projects.



The requirement to refrain from constructing closed volumes based on the rectangle that is a feature of the plot of land, combined with the constraints in terms of density and height, has enabled him to question the separation of the primary and nursery schools in the brief.



His proposal therefore sketches out a unitary organisation, deployed with virtuoso skill in the three dimensions of the space between two poles linked by a system of ramps. Thus the nursery school classrooms are pushed to the east, on a floor cantilevered above the entrance, and the primary school classrooms occupy areas to the west overlooking interstitial gardens.



The older children’s playground merges into the area reserved for the younger children, which already contains the shared canteen, while the sports areas have been placed on the roof of the other block, which contains the library shared by the two schools.



Despite its sliding volumes, folds and asymmetry, the building gives a first impression of an enclosed shape with few openings. The primary school classrooms, superposed on the site, only opens up to any real extent to their gardens at the side. Although on the outside the verticality is dominant as a result of the many indentations that break up the façades, it is paradoxically the horizontal aspect that is more evident once through the entrance.



As if an infinite universe was opening up inside a strictly defined area, welcoming a heterotopia reserved for the children. An initiatory place where the pupils can be cut off from the adult world, so that they can adopt the necessary distance and momentum the better to dive into it in due course.



Particular attention seems to have been paid to passages from one space to another, to thresholds: entering the school, taking off your coat and hanging it up before going through the door into the classroom and sitting down in front of the teacher; laughing as you leave the classroom, and shouting out in the playground at playtime. That is how the building works, from the entrance onwards, in a subtle two-fold movement of advance and retreat.



An arrangement that recalls the curves and counter-curves of the façade of the St-Charles-aux-Quatre-Fontaines church completed in 1667 by Francesco Borromini. In a protective gesture, the upper floor projects forwards to welcome the children, while the glazed ground floor withdraws and digs in to defuse the drama of separating the child from its parents.



The corridors change shape and expand in front of the classroom doors and receive abundant natural light from the zenith, as if the better to define themselves as areas for decompression before taking a deep breath and plunging into the work areas. Lastly, the canopy of the playground thrusts out well beyond the ramp that leads up to the rooftop sport areas.



This play of compression and expansion, giving an organic feel to the concrete structure, is further accentuated by use of the colour orange. It covers the floors and occasionally spills over onto the walls and ceilings, rendering the slightest ray of sunshine incandescent and lighting up the roof area.



This has the appearance of an open hand beneath the complementary blue of the sky, revealed in all its power. All too frequently, as in Jules Ferry’s time, schools seem to be designed as areas for adults reduced to the scale of children. The sequences of traffic paths and classrooms are witness here to a different relationship between the child’s body and space, one that is all the more fused together in that is it not yet totally mediatised by language.



The classrooms, corridors and playgrounds of the ‘Josephine Baker’ schools stretch out and break up around an indefinite body, a body in perpetual transformation, a body of feelings ready to be touched by the slightest ray of sunshine and to perceive a thousand opportunities for play in the slightest variation in the weather.



The use of natural products – such as linoleum on the floors, and wood for the door and window frames – and the attention paid even to the smallest details contribute to making the building an almost luxurious place, a place hailed enthusiastically at its inauguration by a population of parents and pupils who are keen to turn the page of the demolitions and look resolutely to the future.




  Comment on this Article

  Please login to post comments

Post to my facebook wall
  
2000
Characters remaining


    Latest Property News
    • 26 Apr 2018
      Banks are showing an increased appetite to lend according to first quarter (Q1 2018) property statistics recently released by ooba, South Africa’s leading home loan originator.
    • 26 Apr 2018
      Moving into a new home comes with such a long list of expenses that one often searches for ways to cut back on costs. Hiring a professional moving company is one of the first expenses that many buyers tend to try and work around, especially now that purse strings are even tighter owing to the VAT increase that took effect this month.
    • 26 Apr 2018
      Investors looking to buy a property offshore can potentially recoup their money faster through short-term rentals than traditional letting options, all the while earning income in a foreign currency.
    • 25 Apr 2018
      Whether you are a seasoned seller or new to the game, putting your home on the market is an exciting moment. To ensure you get the best possible outcome these 8 value adding additions to your home is worth the effort.
    • 25 Apr 2018
      After four years of unprecedented growth fuelled by semigration, the Southern suburbs market faced a number of challenges in 2017, including dwindling affordability and a marked slowing in house price growth with many sellers forced to lower their prices in order to secure a sale.
    • 25 Apr 2018
      Mall of Africa, is celebrating its second year of sensational success. This splendid super-regional shopping centre first opened on 28 April 2016, and has grown in popularity, performance and profile since then.
    • 25 Apr 2018
      While the role of trustee in a sectional title scheme is a voluntary and unpaid position, it is one that comes with huge responsibility. Trustees have a fiduciary duty towards their scheme, says Chinelle Hewit, Operations Manager at sectional title finance company Propell.
    • 24 Apr 2018
      The thing about the property ladder is that at some point in our lives we all have reason to want to climb a rung or two higher. Sometimes, it’s because we’ve outgrown our previous dream home, or because we want to be in a better neighbourhood that’s closer to work or to schools. Sometimes it’s because our circumstances have changed, and we’re taking care of elderly parents or relatives. Sometimes, it’s just because we want a property that reflects the financial status our hard work has won.
        
    X
    Subscribe to the MyProperty Newsletter

    Name  
    Last Name  
    Email Address  
    Email Frequency
    select
    X
    Share this Page

       
    For Sale Property
    Rental Property
    More Options
    About
    Connect with us
    FEEDBACK